Med sommaren kommer alltid bröllop och giftermål. Vare sig man har tänkt slå till med en storslagen bröllopsfest eller en femminutersvigsel kan det vara bra att veta lite om vett och etikett.

 

Ungefär 43 000 personer om året gifter sig i Sverige, och något som har blivit en allt vanligare trend är så kallade ”femminutersvigslar”, skriver Svenska dagbladet. Dessa vigslar är borgerliga och sker oftast på bestämda dagar i veckan hos olika vigselförättare som stadshus eller flygplatser, så att man istället kan lägga pengarna på exempelvis en bröllopsresa. I Stockholms stad har detta lett till att flera politiker har förordnats rätten att viga människor, detta då säsongen med flest bröllop är den som stundar nu – våren och sommaren. Förra sommaren skedde cirka 60 vigslar varje lördag i Stockholm på detta sätt, vilket leder till att kyrkliga vigslar minskat avsevärt i omfång.

 

Riktlinjer för vett och etikett

Vare sig man har en stor bröllopsfest eller en mindre ceremoni med ett fåtal gäster finns det några saker man som brudpar bör tänka på för att framstå som ett trevligt värdpar. Nedan följer en lista som kan vara bra att ha i åtanke vid en vigsel vare sig den varar i dagarna tre eller fem minuter.

 

  • Ange klädkod för gästerna: Gör upp en klädkod för gästerna så att det inte råder en förvirring. Tänk dock på att inte kräva något som gästerna inte har tillgång till, som önskemål om färger eller detaljer. Mer om klädkoder kan man läsa hos Bröllopsguiden.
  • Bjud in par: om din gäst har ett par som denne syftar att ha en framtid med, bjud båda. Kräv dock aldrig att singlar behöver ta med en dejt.
  • Skicka tackkort: Ett tackkort är alltid trevligt att få efteråt för gästerna och visar på uppskattning och omtanke. Man kan beställa tackkort till bröllop från qpix.se där det finns ett stort urval även för andra typer av sammankomster som dop, eller studentmottagningar.
  • Kräv inte presenter: Att kräva presenter är något som ses som oförskämt. Att få gåvor ska vara en glad överraskning. Något man kan göra om man vill är dock att tänka ut några få saker man kan nämna ifall gästerna verkligen vill ge något och frågar om man har några förslag, skriver Aftonbladet. Tänk dock på att inte nämna pengar som förslag.