Ett akvarium med fina fiskar tillför mycket till ett hem. Det är vackert att se på, inger frid och välmående och är dessutom ett kärleksfullt projekt där du tar hand om små, levande varelser. Har du barn kan det bli en introduktion till omhändertagande och ansvar, samtidigt som det inte kräver lika mycket som att ha hund eller katt.

För att dina fiskar ska må så bra som möjligt är det viktigt att du sköter akvariet väl. Du bör hålla det rent och fräscht och se till att fiskarnas individuella behov möts. Det är också kul om det är snyggt. Dekorera det med roliga detaljer och köp akvarieväxter i plast till ditt akvarium för bästa akvarium] möjliga effekt. Några exempel på akvariedekoration som förhöjer intrycket men också fiskarnas livskvalitet är

• Grottor – ser spännande ut och ger fiskarna bra platser att avla på
• Stubbar – naturtrogna och perfekta gömställen
• Plastväxter – vackra tillskott som ger skydd utan att påverka vattnet

Hygien och underhåll

Att ha fiskakvarium hemma är mycket populärt i Sverige och du kan även hitta dem på olika arbetsplatser. När det kommer till skötseln behöver fiskar framförallt rent, frisk vatten med bra syretillförsel. Förutom att byta ut vattnet med jämna mellanrum är bland det viktigaste en kvalitativ luftpump och här finns det både el- och batteridrivna alternativ. En eldriven pump är perfekt för det stationära akvariet medan en batteripump dels är bra för transporter, dels som ett uppbackningssystem om strömmen går. Det är också viktigt att du känner till olika fisksorters behov eftersom tropiska friskar ofta kräver högre temperaturer än nordligare varianter, och för det kan du behöva en doppvärmare och termometer. Även storleken på akvariet spelar stor roll, och det finns regler för vattenlevande djur som att ett akvarium måste innehålla minst 40 liter vatten och ha bra skydd för fiskarna – både vad gäller insyn och sinsemellan.

Skaffa kvalitativ mat

Olika fiskar äter olika saker, och det är även skillnad på vad yngel och vuxna fiskar bör äta. Skaffa alltid kvalitetsfoder som innehåller bra näring och se till att du ger rätt mängd. Även fiskar kan bli överviktiga vilket kan påverka deras allmänhälsa och avelsförmåga, och därför är det alltid klokt att läsa på lite om dina specifika fiskar innan du börjar med utfodringen. Har du ett hektiskt schema eller om du ska resa bort finns det digitala foderautomater som låter dig bestämma både mängden mat och antalet utfodringstillfällen, men det är också bra att hålla ett öga på matandet.

Placera akvariet optimalt

Hur roligt och vackert det än är med ett akvarium är det alltid fiskarnas hälsa som är nummer ett. Du kanske har en plats i vardagsrummet där akvariet passar perfekt men där ljuset ligger på, vilket kan vara störande för fiskarna och påverka vattentemperaturen. Den bästa platsen för ett akvarium är ofta en stabil möbel som inte vibrerar när du går förbi, helst i en lugn del av bostaden så att fiskarna får vara i fred. Med lite belysning under dagen blir akvariet extra vackert och är nyttigt för fiskarna, så länge som de också har möjlighet att gömma sig i skuggan, vilket du enkelt löser med växter och dekoration.