Barnkalas är ofta kopplat med stress, höga kostnader och mycket att stå i för många föräldrar, men så behöver det inte vara – det går att göra barnkalaset enkelt och roligt utan att det blir vaken dyrt eller stressigt med många saker att fixa.

Att hålla i barnkalas och servera barntårta är för många föräldrar ett nödvändigt ont snarare än en rolig tillställning där man får chans att fira sitt barn lite extra i sällskap av familj och vänner – men så behöver det inte vara. Det finns en rad olika saker som man kan göra för att hålla det roligaste barnkalaset både för närvarande gäster och födelsedagsbarnet. Det gäller bara att tänka till lite och vara kreativ – vilket också gör att det faktiskt inte behöver kosta speciellt mycket även om man bjuder hem hela barnets skolklass och tjocka släkten till kalaset.

Billigt barnkalas med tårta

Att servera en god tårta och hålla i lite skojiga lekar brukar faktiskt räcka för att ett barn ska känna sig helnöjd med sin födelsedag, men ibland när barnet fyller jämnt till exempel kan det vara kul att fira lite extra. Och det är också en trend som gjort att det kommit att kosta en god hackla att hålla i dessa större kalastillfällen. Men sanningen är att det faktiskt inte behöver vara speciellt dyrt med kalaset. Något som till exempel Dagens Nyheter tipsar om är att strunta i pressen att hålla kalaset i bowlinghallar eller på lekland och i stället faktiskt ha kalaset hemma i huset eller i lägenheten. Eller så kan man ta med barnen på nöjen som faktiskt är gratis som att till exempel besöka en 4H gård där de får träffa djur eller hålla till i en park med lekställningar och picknickplats. Vad man dock ska tänka på är att detta ofta passar sig bäst när barnen är något yngre, äldre barn gillar annat på sina födelsedagar. För barn mellan 6 och 12 år har till exempel tidningen Mama listat hel 34 saker som man kan göra för att skapa ett lyckat födelsedagsfirande och man tipsar både om hur man genomför en spännande skattjakt och hur man får barnen att känna sig lite extra vuxna, så den kan vara vär värd att spana in!

Att tänka på om att bjuda på kalas

Något som länge vållat till hetska debatter i media är det här med att bjuda in till barnkalas rörande ämnet om vilka man ska bjuda. Ena sidan anser att man ska bjuda alla i en skolklass andra menar att man ska få bjuda vem man vill. I Göteborgs Posten är det till exempel en artikel som sammanställt de allra starkaste åsikterna – och där kan man både se vad skolorna tycker och vad föräldrarna tycker. Men vad är då korrekt att göra? Svaret är egentligen väldigt enkelt: dör det som är schystast att göra och tänk logiskt. Om det bara är en eller två kompisar till ditt barn som går i dennes skolklass som ditt barn vill bjuda så behöver ni självklart inte bjuda alla andra barn också, men om det är majoriteten av barnen utom en eller två barn så bör ni bjuda dessa barn i alla fall – det säger sig självt för en god stämning och ett anti-mobbingstänk!