Det första som en tjuv tittar på när denne sa välja vilket hem denne ska göra inbrott i är den yttre säkerheten och en så enkel sak som att ha en säkerhetsdörr kan skrämma bort tjuven och göra att denne inte ens försöker sig på att göra inbrott. Sedan finns det såklart fler saker att tänka på – här är tipsen som inbrottstjuvarna själva delar med sig av.

I videon ovan berättar Anders Adali, som ör före detta kriminell och numera säkerhetskonsult, om hur han och andra tjuvar tänker när de initialt väljer vilket hem de ska göra inbrott i. Dörren är det första man tittar på, och finns det ingen ordentlig säkerhetsdörr är valet givet, man tar det hem som är enklast att bryta sig in i. Anders Adali är inte den enda inbrottstjuv som tänker såhär, även före detta missbrukaren Lasse som tidningen VT intervjuar säger samma sak.

Så skyddar du dig mot inbrott

Om du vill skydda dig mot inbrott så räcker det inte att vara noga med att låsa om sig, folk låser men har skitlås och fönster som bara låses med plasthakar vilket gör att de är bara att dra till i så öppnas de. Så berättar före detta missbrukaren Lasse i en intervju med tidningen VT och han säger även att det mest kritiska är att ta sig ifrån inbrottet och inte att genomföra det. Själv har han aldrig åkt fast. Hans tips är att se över följande punkter för att skydda sig mot inbrott:

  • Identifiera hemmets svaga punkt – tjuven tar sig in där det är lättast att ta sig in, så kolla hur ditt hem är designat och hitta vart som är lättast att ta sig in och säkra denna plats.
  • Var inte förutsägbar – enligt Lasse lägger de flesta sina värdesaker på samma plats i hemmet, smycken och kontanter i sovrummets nattygsbord och likaså i vardagsrummets byråer och skåp, så göm dem bättre på en oförutsägbar plats såsom i riskartongen i skafferiet eller fasttejpade under bord tipsar han.
  • Bebott och inte tomt – något som tjuven undviker är hem som det är folk hemma i, eller i alla fall hem där det verkar som att någon är hemma, så sätt lampor och radioapparater på timer så att hemmet verkar bebott och fullt av liv.