När knopparna slår ut är det många som blir sugna på att trädgårdsplanera för sommaren. Kolonilotterna har fått ökat allmänt intresse, och många menar att det beror på förtätningen av staden. På kolonilotten samlas man med familjen och ägnar en extra omtanke åt växter och blommor. Att sätta ut spaljéer och lägga ut marksten är populärt för att skapa unik struktur i just din odlingslott.
Vad vi odlar på kolonilotten är olika och beror både på trender och personliga favoriter. Något som trendade för ett par år sedan var att odla ät- och drickbart. Nu börjar det återigen bli trendigt med en prunkande trädgård med fokus på vackra blommor – gärna sådana som gynnar den biologiska mångfalden och som bina dras till. Att lägga trädgårdsgång vid kolonilotten är också ett populärt inslag, och du kan läsa ett tidigare inlägg om vad man kan tänka på för att anlägga en bekväm trädgårdsgång så att även en barnvagn kan få plats.
Trädgård och odling populärt
Står du utan lott mitt i stan? Har du otur kan du få vänta i många år. I Stockholm kan väntetiden på en odlingslott med liten stuga sträcka sig till 40 år. Så omåttligt populära är dessa små andningshål som ofta är vackert placerade i sluttningar, dungar eller intill vatten och sjöar. Kanske är det ändå inte så konstigt, eftersom staden byggs allt tätare och de små grönområdena, skogarna och fälten verkar försvinna till förmån för husen som ska täppa till bostadsbristen.
När staden förtätas men säsongerna gör sig påmind vill många fly med familjen till en liten oas där de kan få känna skiften i årstiderna.
Den täta stadsbebyggelsen gör också att fler kommer i kontakt med kolonilotterna, tror en del:
– Slänger du in höghus runt omkring oss så sitter folk på sin balkong på första parkett och ser våra kolonilotter och säger ”det där vill jag också ha”. Det ser vi redan nu ju mer det förtätas, det är kanske därför vi har fem till tio sökande per vecka. Läs hela artikeln i stockholmdirekt.se