Så var den här igen, pollensäsongen. Det är många bland både stora och små som lider under denna säsong och det gäller att vara redo med medicinen, ha koll på pollenrapporter och känna till knep som gör att du och familjen utsätts för mindre pollen.

Det är värmen som gör att halten av pollen just nu är så hög, skriver SR i en artikel, och vips så kom pollensäsongen med buller och brak.

Alla vet inte om sin allergi

Det är långt ifrån alla som vet att de är pollenallergiska, speciellt barn. Och just därför är det extra viktigt att man även om man inte har dokumenterad pollenallergi tar tecken på rinnig näsa, röda ögon och irriterad hals på allvar när det är vår och sommar. Ett smart drag är att se till att förbättra inomhusluften i hemmet, eftersom inomhus egentligen är det enda stället där ni kan undkomma pollen. Lite pollen sipprar alltid in men om ni exempelvis skaffat en luftrenare eller en värmepump för svenska förhållanden filtreras mycket av de pollenartiklar påväg in i ditt hem bort.

Över två miljoner är allergiska

Våren är en härlig tid, men för ungefär två miljoner personer i Sverige är våren en fruktansvärd tid med rinnande näsor och irriterade rödsprängda ögon, skriver Expressen. Inte så kul helt enkelt. Det gäller att ha koll på pollenrapporter, äta sin medicin så fort man får känningar och till exempel tvätta kläder och hår om man vistats ute. Men det är inte bara lätta förkylningsliknande symptom som slår larm om att pollenallergin har slagit till. Det är även så att trötthet och tecken på influensa faktiskt kan betyda att man egentligen är pollenallergi. 

”Tydliga symptom på pollenallergi är att det börjar rinna från ögon och näsa. Vad folk inte känner till är att det påverkar hela kroppen, att man får en sjukdomskänsla och blir väldigt trött och hängig. Många upplever det ungefär som att de får en influensa.” Skriver Aftonbladet i en artikel.