Krossade rutor, villor som töms på värdesaker och internationella ligor. Det senaste året har inbrottsvågen ökat markant. Något man kan göra för att förhindra att bli bestulen är att investera i en bra säkerhetsdörr som avskräcker tjuvarna.

Inbrottsstatistiken har ökat igen, och denna gång är det områdena söder om Stockholm som har blivit de mest utsatta. Brotten har ökat så drastiskt att polisen misstänker att det rör sig om internationella ligor, kan man läsa i Tidningen Årsta-Enskede. Nyligen togs en sydamerikansk liga på bar gärning av polisen i Huddinge, men även grupper av ungdomar och missbrukare verkar vanligen som inbrottstjuvar. En ökning av inbrott sker alltid under den mörkaste tiden på året, men har i år varit kraftigare än vanligt och i november 2016 tog polisen emot hela 93 anmälningar i Söderort. Sedan samma månad har 1420 anmälningar kommit in från hela stockholmsregionen. Något anmärkningsvärt är också att tjuvarna numera slår till på dagtid, och även mot lägenheter på första våningen. De tenderar alltså att vara tämligen mer orädda än förr.

Säkerhetsdörrar skrämmer iväg tjuven

Oftast tar de sig in via altandörrar eller fönster som saknar lås på insidan, skriver Dagens nyheter. Larm har visat sig vara ineffektivt, då tjuvarna lätt hinner iväg innan någon hinner komma till undsättning. Snarare bör man satsa sina medel på att investera i rejäla säkerhetsfönster och säkerhetsdörrar. Enligt en före detta kriminell är en av de första sakerna inbrottstjuvarna tittar på huruvida det finns en säkerhetsdörr eller ej i boendet, skriver Expressen. En vanlig ytterdörr tar endast 5-6 sekunder att bryta upp, medan en säkerhetsdörr kan ta upp till tio minuter, och alltså har grannarna eller andra personer i närheten möjligheten att ringa polisen under tiden. Certifierade och godkända säkerhetsdörrar kan man hitta hos prodoor.se, som säljer dörrar för både inom- och utomhusbruk.

Vad mer kan man göra?

Vidare bör man även använda polislås, nyckelkåpa och gärna sätta upp en lapp om att det finns larm i huset, även detta i skrämselsyfte. En idé är även att gömma värdesaker på säkra ställen, speciellt smycken och antikviteter som tenderar att vara bättre byten för inbrottstjuvarna än elektronikvaror i dagens läge. För den som vill gå steget längre kan man även fotografera eller till och med DNA-märka sina prylar, så att de alltid kan spåras. Det allra bästa tipset är dock grannsamverkan i bostadsområdet, och att hjälpa varandra att vakta boenden.