Studsmattans popularitet går inte att ta miste om, det har blivit stort främst bland barn, men även hos vuxna. Studsmattan främjar utelek i barns annars ganska stillasittande liv, men det finns lite säkerhetsåtgärder att ha koll på innan du låter barnen hoppa loss.

Om du är i tankar att köpa studsmatta så finn det lite saker som är bar att veta. Kolla in stället som enligt många har Sveriges bästa studsmattor, nämligen Trampolinspecialisten! Allt från barn till vuxna gillar att hoppa studsmatta. Men även hundar, eller i alla fall hunden Sune: 

”Han älskar sin studsmatta, han är där jämt. När vi står här ute och pratar kan man höra honom skälla på baksidan och då är han där och studsar. Han hade sett barnen hoppa och så hoppade han upp och ville studsa han också”, säger Sunes matte till Aftonbladet.

Förebygg skador på studsmattan

I och med studsmattans snabba framfart har också desto mer barn skadat sig när de hoppar. I en artikel från Sveriges Radio tipsar Jan på Myndigheten för Samhällsskydd om att föräldrar inte ska hoppa på studsmattan samtidigt som sina barn, och att man ska se till att det finns vadderad sarg och nät kring studsmattan. Klokt kan även vara att bara låta barnen hoppa max två åt gången, men då måste de vara ungefär lika stora kroppsmässigt. Annars är det en och en som gäller. För små barn ska inte få hoppa alls, det kommer en tid i framtiden när det är deras tur. Ha alltid barnen under uppsikt när de hoppar och låt dem aldrig hoppa när det regnar, då blir det halt.

Gräv ner studsmattan

Ett trick för att minimera risken för skador är genom att gräva ner studsmattan på tomten. Det blir inte bara roligare att hoppa genom att gräva ner studsmattan, det blir inte lika långt till marken heller vilken gör att det inte blir lika läskigt eller farligt. Dessutom behöver studsmattan inte skymma någon sikt på tomten och det blir enklare att klippa gräset. Läs här om hur du gräver ner din studsmatta, steg för steg.