Sensommaren har smugit sig på och innan man vet ordet av så är man närmare hösten än sommarens varma dagar. Det är åter dags att ta tillvara på de sista ljumma kvällarna tillsammans med de som man trivs som bäst med. Planeringen av årets kräftskiva är i full gång, men hur är det med planerna för de minsta i sällskapet?

Du kanske fortfarande filar på inbjudningskorten, eller kanske är de redan ivägskickade. Men handen på hjärtat, har du tänkt på barnen som ska delta i festligheterna? Har du kanske funderat på en barnvänligare meny, ordnat med underhållning eller ordnat med en lugnare vrå för de allra minsta? Tyvärr så ligger fokus ofta på de vuxna vid dessa festligheter och visst är det trevligt med snapsvisor, härlig mat och trevligt umgänge, men det blir ännu trevligare om barnen också trivs! Vad är då de viktigaste sakerna att tänka på när barn ska vara med?

  • Maten: Kolla om barnen har allergier, om det är något de absolut inte äter och om de får äta sötsaker eller inte. Många föräldrar vill helst inte att barnen till exempel äter godis, så att duka upp en lösgodisbuffé kan visa sig vara ett totalfiasko.
  • Underhållningen: Inte läge för fiskdamm här inte. Däremot kan en skattjakt i sensommarmörkret vara mycket populärt, eller en reflexjakt med ficklampa! Kanske ha tävlingar som hela familjen kan vara med på! Nätet kryllar av roliga lekar som alla kan delta i, likasom färdiga skattkartor och ledtrådar som man bara kan printa ut och använda. Skatten kan bestå av små leksaker, Pixi-böcker, eller såpbubblor. Det behöver inte kosta mycket och är säkert uppskattat.
  • Mysalternativ: De små blir trötta under kvällen och när lekarna har lekts och maten är uppäten kan det vara uppskattat med en lugnare vrå. Fixa klart i soffan med kuddar och filtar och ha en film redo som alla kan titta på. Med goda smoothies och ett par varma mackor blir det hela som en inomhuspicknick, så barnen kan mysa ordentligt!

En kväll att minnas för alla

Med dessa knep kommer kräftskivan att bli trevlig och minnesvärd för alla. Tänk även på att ta det lugnt med alkoholen för de vuxna. Duka fram alkoholfria alternativ, kanske begränsa antalet snaps och istället för massor av öl och vin, varför inte servera en fruktig bål? Lycka till med kräftskivan!