Julen närmar sig med stormsteg. Inte sällan fyller någon också år i samband med julen. Då passar jultemat perfekt in i ett barnkalas. Dels kan de små få pyssla inför kalas och julfirande, dels samlas alla ändå inför jul.

 

Släpp loss fantasin på färgtemat rött. Lek med färg och form tillsammans med de små. Mitt i all julstress kan lite pyssel och lek förgylla tillvaron. Låt barnen själva vara med och baka med sin egna muffinsform eller något annat som gör det extra personligt. Inför jul är det perfekt att använda pepparkaksformar och personifiera pepparkakorna med glasyr. Antingen med ett eget recept som det går att läsa om i sverigesradio.se, eller med färdigköpt deg. Varför inte också göra det till en kalasaktivitet?

 

Julkalas– tips och råd

 

Enligt nwt.se är just pepparkaksbak och ansiktsmålning två populära aktiviteter. Det behöver alltså inte vara avancerat kalasfix. Särskilt i samband med jul. Då är det helt perfekt att ta tillfället i akt och faktiskt baka och dekorera för julen. Julpyssel går också att kombinera som en aktivitet. Varför inte smälla lite karameller eller göra julkort som norrteljetidning.se skriver om. Andra tips inför ett julkalas är:

 

  • Tidsgräns– sätt en maxgräns innan. Antal timmar beror på ålder också men anpassa generellt sett tiden till barnens rutiner. Kalas bör därför hållas så tidigt som möjligt.
  • Duka praktiskt– ha ett kalasbord där du dukar för kalas. Det vill säga, grisigt. Använd engångsbestick och tillbehör. Ha ett juligt tema eller bara färgen rött på papperstallrikar och plastmuggar.
  • Dekorering– dekorera med kända Disney-figurer som förknippas med julen så kan dekorationen sitta kvar även sen. Dekoreringen går också att ha som en aktivitet. Till exempel genom att klippa ut olika mönster.
  • Enkel mat– köttbullar, prinskorvar och potatissallad eller makaroner. Kombinera julmat med kalasmat. Håll det enkelt och kreativt så lyckas du med all säkerhet!
  • Lekar– glöm inte lekar! Här går det att kombinera fika och julgodis också. Fiskdamm är till exempel en klassisk och rolig lek.