Upptäckte du dina första gråa hår strax efter att du blivit förälder? Du är långt ifrån ensam. Faktum är att det finns en vetenskaplig förklaring till detta.

Gråhårig pappaSmåbarn och gråa hår hör ihop. Det konstaterar tidningen Mama i en högst ovetenskaplig undersökning. Men till skillnad från många andra ovetenskapliga undersökningar får denna faktiskt ett visst vetenskapligt stöd. Alla som har följt den f.d. amerikanske presidenten Barack Obama i nyhetsflödet vet att han hade betydligt fler gråa hår när han slutade än när han tillträdde.

Till skillnad från vad många tror kan inte ett enskilt hårstrå byta färg. Däremot kan ett nytt hårstrå med annan färg växa ut när det gamla har fallit av. I follikeln, eller hårsäcken, bildas hårstrån som sitter på huvudet i mellan två och fem år. Stress kan påverka färgen på de nya hårstrån som bildas, och att ha småbarn innebär definitivt mycket stress. Detta kan man läsa i artikeln i Mama, som i sin tur hämtar uppgifterna från Harvard Health Publications.