Det kan vara svårt att komma på vad man ska laga för middag. För många tenderar det att bli samma rätter om och om igen, och även om det är ens favoriträtter kan det bli tråkigt i längden. Det är också viktigt att äta varierat för att få i sig alla viktiga näringsämnen.

Är du trött på att laga mat varje kväll, som barnen ändå bara ratar? Vill du slippa laga mat varje kväll men ändå låta dina barn få i sig en varierad kost? Här får du tips på hur du kan gå tillväga – för det finns faktiskt genvägar.

Gör det enkelt för dig

Att servera sin familj varierade, goda och lättlagade måltider behöver inte vara svårt eller krångligt. Det viktigaste för att uppnå detta är planering. Planering är det absolut viktigaste när det kommer till matlagning. Ett tips är att lägga några timmar varje söndag på att preppa kommande veckas måltider. Välj ut 2-3 rätter och gör storkok av dem. Några exempel på rätter som lämpar sig för storkok och frysning i portionslådor är lasagne, raggmunk, pajer som till exempel broccolipaj och tacopaj, chili con carne och pannkakor.

Gör en specifik och detaljerad planering

Varje söndag planerar du nästnästa veckas mat. En sådan planering kan förslagsvis se ut så här:

  • Måndag – spaghetti och köttfärssås. Köttfärssåsen görs på söndagen och pastan kokar du precis innan servering
  • Tisdag – Chili con carne med ris. Tillsätt chili och eventuellt bönor till köttfärssåsen och koka ris till.
  • Onsdag – Matlådor från frysen.
  • Torsdag – Matlådor från frysen.
  • Fredag – Tacos eller falafelwrap.

Det du då behöver göra på söndagen därpå blir köttfärssås samt storkok av någon maträtt, till exempel lasagne. Efter några veckor har du ett någorlunda brett urval av färdiga matlådor i frysen och då kan var och en själv välja mat att värma snabbt i mikrovågsugnen på matlådedagarna. Glöm inte att äta grönsaker till maten, det är viktigt för barn att få i sig alla vitaminer och mineraler som behövs. Riv ett par kilo morötter i matberedaren, lägg i en burk och häll på lite pressad citron så håller de sig fräscha i cirka fem dagar.