Många anser att man absolut inte ska ta med sig barn till ett bröllop, både för sin egen skull, barnens skull och för bröllopsparets skull. Men om man som bröllopspar har godkänt att gästerna här med barn på bröllop, hur ska man tänka då?

Barn på bröllop är ett minst sagt laddat ämne. Oavsett om man fått ett inbjudningskort till bröllop eller skickat ut sådana, hur ska man tänka kring barn egentligen?

Lämna barnen hemma

I Metro skriver vett och etikett-experten Mats Danielsson om vad han tycker om barn på bröllop. Han menar på att barn inte alltid behöver vara med överallt och bröllopsparet handlar om de som ska gifta sig, inte om dig och dina barn. Detta kommer troligen att sticka i ögonen på många föräldrar. Barn kan vara stora störningsmoment med sin stora energi och sitt svajande humör. Barn behöver också mycket uppmärksamhet, vilket de kanske inte kan få på ett bröllop. Just därför tycker Mats Danielsson att man ska lämna barnen hemma om det inte står något om barn på inbjudan. Och vett-och etikett experten Magdalena Ribbing håller med. Hon tycker inte att det är lämpligt med barn på stora fester om festen inte handlar om barnen, skriver SR. Det kan förstöra upplevelsen för brudparet och göra att deras föräldrar inte kan slappna av och ha kul. Samtidigt sätts barnen i en miljö med berusade vuxna, vilket inte är bra för dem.

Om man som brudpar vill ha med barn på festen

Då gäller det att planera ordentligt. Ordna barnpassning, lekhörna och aktiviteter. På så vis hålls barnen underhållna och de vuxna kan fokusera på festen.

”Se till att förbereda med mycket underhållning för barn i alla åldrar. Små marknadsstånd med pyssel på tema bröllop, film-visning, lekhörnor, spel och matcher i fotboll. Varför inte hyra en hoppborg, anordna en skattjakt eller erbjuda billiga engångskameror för de små?” Skriver tidningen Elle i en artikel.