
Att ha en aktiv fritid är förknippat med hög status. Inte minst gäller detta barnfamiljer. Men hur många aktiviteter är lagom, och vilken typ av aktiviteter passar för barn i en viss ålder? Jag har läst på lite i ämnet.
Det går trender i allting, så även i fritidsaktiviteter. Just nu står det högt i kurs att vara aktiv, och ägna sig åt fysisk träning eller friluftsliv i olika former. Det gäller inte bara vuxna, utan även barn. Många förknippar till stor del föräldraskap med att skjutsa barn till olika aktiviteter. Många idrottsklubbar har verksamheter från fem år och uppåt, och det gäller också många andra föreningar, som scoutkårer. När barnen börjar skolan finns det ännu fler aktiviteter att välja bland. Det är bl.a. då som barnen kan välja att börja i kulturskolan.
Att få ihop livspusslet
Det kan lätt bli för mycket av det goda, och även om ingen förälder skulle säga att hen själv är en sån som pressar sina barn till att delta i många aktiviteter, och helst också prestera, så är alla medvetna om att sådana föräldrar finns. Man kan fråga sig vilka de här föräldrarna egentligen är. Antalet aktiviteter är en källa till konflikter i många familjer, framför allt om det finns flera barn, och föräldrarna också har sina aktiviteter att gå på.
Många löser pusslet genom att samarbeta med andra föräldrar, eller involvera mor- eller farföräldrar i hämtning, lämning och skjuts till olika aktiviteter. Kan man lösa livspusslet på detta sätt är det säkert bra, om inte annat är det bra för barnen att få kontakt med så många vuxna som möjligt.
Har man inte den här möjligheten – man kanske bor ute på landet, eller ens barn kanske inte har samma fritidsaktiviteter som andra barn i grannskapet – bör man kanske börja i andra änden, och fundera på hur många aktiviteter som det finns tid för. Faktum är att många barn har fler aktiviteter än de egentligen vill. Men de vågar inte säga något till föräldrarna, utan de kontaktar Bris istället, skriver Svenska Dagbladet. I samma artikel säger Hanna Thermaenius, legitimerad barnpsykolog, att det för barn i förskoleåldern räcker med aktiviteterna på förskolan. Artikeln är några år gammal, och frågan om skärmtid är större då än den var då. Om man hittar en aktivitet som får barnen att slita sig från surfplattan underlättar det naturligtvis mycket, men om barnen går på en ur och skurförskola är det kanske inte nödvändigt med organiserade fritidsaktiviteter alls.
Mer om ämnet barn och aktiviteter finns att läsa här och här.
Lämpliga aktiviteter
Vad är lämpliga aktiviteter för barn? Det finns inget enkelt svar på den frågan, eftersom alla barn är olika. Barn mår bra av att röra på sig, men som alla föräldrar vet är det inget problem för det allra mesta. Har man däremot barn som rör på sig väldigt lite kan det vara idé att kompensera för detta.
Den tidigaste aktiviteten man kan börja med, förutom babysim, är gymnastik. En del föreningar har familjegymnastik som man kan få på från det att barnen är 2 år gamla. Från tre år kan man gå på Bamsegympa, där barnen tränar sina grundmotoriska färdigheter.