Allergier hos barn blir allt vanligare, men idag finns bra lindring i form av både mediciner och allmänna råd kring mat och boendemiljö. Följer du dessa rekommendationer behöver allergin oftast inte vara så jobbig för barnet.

Om du har ett allergiskt barn brukar du oftast upptäcka detta när barnet är några månader gammalt och börjar äta mat istället för bröstmjölk. Du kanske märker att barnet får röd hud kring munnen, blir dåligt i magen eller kräks onormalt mycket. Allergi hos ditt barn kan även märkas som eksem, snuva, hosta, astma eller röda ögon, både när barnet är en liten bebis och längre upp i åldern.

Hemmiljö för ett allergiskt barn

För ditt allergiska barn, och egentligen för alla i familjen är det viktigt med bra luft hemma som är så fri från damm, pollen och kvalster som möjligt. Dammsug ofta, men vädra inte i onödan under pollensäsongen. Bädda med nya lakan regelbundet och skaffa ett speciellt madrassöverdrag om ditt barn är kvalsterallergiker. Rengöringsmedel med starka parfymer och överhuvudtaget produkter med parfym som tvättmedel, sköljmedel, tvålar, deodoranter m.m. är lämpliga att undvika.

Är ditt barn allergiskt mot något födoämne som ägg, mjölkprotein, nötter, fisk eller liknande är det självklart viktigt att undvika dessa ämnen när du lagar mat till barnet. Beroende på hur allergiskt barnet är kan det dock gå bra att andra i familjen äter det som barnet är allergiskt mot. Dock är det kanske både enklast och trevligast att du så långt som möjligt lagar mat som hela familjen tål. Som allergiker kan ditt barn känna sig ännu mer utanför genom att ofta behöva äta annan mat än vad andra äter.

Bra att ha hemma är också allergimediciner till barnet, eventuellt astmamedicin och även akuta mediciner som kortisontabletter eller adrenalinspruta, om ditt barn skulle få en anafylaktisk chock p.g.a. en kraftig allergireaktion. Rådfråga ditt barns allergiläkare om vad du bör ha hemma till just ditt barn.