Att flytta är ett stort projekt i sig, men tillsammans med barn blir det ännu mer att tänka på. Det är viktigt att man planerar och förbereder barnen inför flytten och sedan ger de god tid att vänja sig med sitt nya hem.

Även om bostadspriserna fortsätter att öka på marknaden är det många som väljer att köpa nytt. Många planerar att packa ihop sina ägodelar och sedan bege sig till en ny adress. Att sälja sin nuvarande bostad och sedan planera en flytt till något nytt är en stor förändring för alla i familjen. Speciellt i barnfamiljer där barnen är i de yngre åldrarna är det därför extra viktigt att förbereda dem för en förändring och hela tiden påminna och hålla dem uppdaterade.

Mäklare brukar ha bra information som man kan ta del av när man har bestämt sig för att flytta tillsammans med yngre familjemedlemmar. På till exempel https://www.maklarhuset.se/goteborg hittar man all information man som barnfamilj behöver inför planering av köp eller försäljning av bostad.

Förbereda barnen för en flytt

Tänk på att hålla barnen utanför hela processen som handlar om att sälja och köpa bostad. Berätta om planen när den är helt klar och inte kommer kunna ändras på något sätt. Nedan listas några tips som är bra att tänka på när man ska förbereda sina barn för att en förändring kommer att ske:

  • Visa bilder på det nya boendet för att barnen ska kunna föreställa sig om hur det kommer att bli. Man kan också tillägga att alla leksaker och möbler kommer att följa med men att allt bara kommer att flyttas till ett nytt hem.
  • Om flytten beror på en skilsmässa är det extra viktigt att yngre barn blir förberedda i god tid. Det är även viktigt att man berättat om varför flytten kommer att ske och ge barnen chans att ta in informationen på sitt eget sätt.
  • Om barnen ska byta skola eller dagis är en bra idé att gå dit för ett besök i god tid innan flytten. Det får barnet att känna sig trygg och förberedd när den första dagen är kommen.

När det är dags att flytta

När dagen D är kommen kan det vara skönt om barnen befinner sig hemma hos någon annan släkting för att få flytten att bli så effektiv som möjligt. När alla saker finns på plats i den nya bostaden är det viktigt att man inkluderar barnen för att de ska få vara med att packa upp sina saker precis som de själva vill.

Undvik att göra stora förändringar i barnens liv precis under tiden som flytten pågår. Till exempel att sluta med napp, ändra på regler och öva på att sova i riktig säng istället för en barnsäng är läge att ta lite senare. Detta kan man istället börja med när hela flytten har lagt sig och barnen känner sig trygga.

När flytten sedan är avklarad kan det vara skönt för barnen att få ett avslut av det gamla hemmet. Tillåt barnen att ta med något som påminner om bostaden och berätta att allt kommer att bli minst lika bra i det nya.